Koudwatervissen zijn vissen die goed gezond blijven bij een water temperatuur tussen de 5 en 18 graden Celsius. Hieronder vallen goudvissen, sluierstaarten, koi-karpers, windes, zeelt etc. Guppy's, molly's en platy's zijn dus, ondanks dat veel mensen dat denken, geen koudwatervissen. Zij behoren een constante watertemperatuur te hebben van 22 tot 24 graden Celsius. Lees hiervoor onze tips over tropische vissen.
Goudvis
Sluierstaart
Verblijven
Goudvissen kunt u houden in een aquarium van het liefst minimaal 40cm. breed. Bij voorkeur met een kleine interne filter of met een luchtbellenbaan. Viskommen raden wij, in navolging van de dierenbescherming, ten strengste af. vissen hebben een gevelorgaan waarmee ze hun woonruimte ''scannen''. In een vissenkom kunnen ze veel stress krijgen door de ronde vormen. Niet aan te raden dus!
Schoonmaken
Mocht u toch een goudvissenkom hebben, maakt u de kom minimaal 1x per week helemaal schoon. Haal de vissen uit hun verblijf en doe ze met een netje in een plastic zakje of beker met het ''oude water'' er in. Maak het verblijf goed schoon. Gebruik altijd alleen lauw of koud water en nooit schoonmaakmiddelen. Dan ververst u het water met kraanwater van ca. 15 graden en bereid het met Tetra aqua-safe voor goudvissen of een vergelijkend product. Dit product beschermt de vissen slijmhuis tegen het chloor in het kraanwater. U wast het grint uit en de plantjes spoelt u om met koud water. Hierna kunt u de plantjes terug plaatsen. Dan hangt u de vissen in de kom met het bekertje of zakje dat u gebruikt heeft om ze in te doen. Op deze manier wennen ze aan de andere temperatuur. Doe elke 5 minuten een beetje ''nieuw water'' uit het aquarium in het zakje of bekertje waar de vissen in zitten. Na een totale 15 minuten kunnen de vissen voorzichtig losgelaten worden.
Bij het schoonmaken van een goudvissen aquarium met pomp hoeft u slechts elke week ca. 10 liter water te verversen. Voordat u dat doet kunt u de steentjes nog even woelen waardoor het vuil omhoog komt. Dat vult wordt dan bij de waterverversing meegenomen. Voor de bodem zou u ook nog een aquarium stofzuigertje aan kunnen schaffen. De plantjes kunt u bij het schoonmaken ook met koud water afspoelen en terug plaatsen. Koop gemiddeld 1x in de twee weken nieuwe plantjes. Tot slot moet de filter nog uitgespoeld worden. Doe dit in de emmer met ''oud'' aquarium water en niet onder de kraan. Zo blijven de goede bacteriën in de filter zitten.
Voeding
Geef uw vissen elke dag een klein beetje eten. bij voorkeur 's-morgens voeren. zorg er voor dat u de juiste hoeveelheid geeft waardoor de vissen het voer binnen 30 seconden op gegeten hebben. Het is belangrijk dat sluierstaart vissen zinkende korrels als voeding krijgen. Goudvissen kunnen zowel vlokken als korrels eten. Wissel de voeding regelmatig af. Geef behalve vlokken of korrel voeding ook eens wat diepvriesvoer, levend voer of gedroogd voer. Denk hierbij aan watervlooien of witte muggenlarven.
Algenbestrijding
In een klein verblijf kunt u algen bestrijden door er een zakje ''cleanwater'' in te leggen. In de wat grotere bakken kunt u anti-algen producten gebruiken. Tetra Algumin is hiervan de meest gebruikte.
Het is ook van belang dat u in een groter aquarium het water belucht met een bruissteentje of als u een komt heeft met een mini-oxidator. voor viskommen zijn er ook zuurstofblokjes te koop. Ook filteren en/of het toevoegen van nitrificerende bacteriën kan noodzakelijk zijn. Laat u hierover voorlichten bij ons in de winkel. Planten eten de voedingsstoffen van de algen op, dus veel planten is weinig algen!
Ziekte
De meest voorkomende ziekten bij koudwatervissen zijn ''witte stip'', schimmels en buikwaterzucht. Hiervoor kunt u veel goed werkende middelen halen. Kijk voordat u een middel komt halen even goed naar de zieke vis(sen) en maak er eventueel een foto van, om goed over te kunnen brengen wat er aan de hand is.
Aanvullende tips
Kijk elke dag goed naar uw vissen of ze gezond zijn en goed eten.
Controleer regelmatig de waterwaardes. Dit kan eventueel ook bij ons in de winkel.
Gebruik een visnetje in U-vorm om uw vissen te vangen. U maakt dan de minste kans uw vissen te beschadigen.
Beschadigingen aan vissen veroorzaken altijd ziekte.